CMS sustav

Što je to CMS sustav?

CMS (engl. Content management system) je sustav koji omogućuje upravljanje sadržajem. U najširem smislu odnosi se na svako rješenje koje omogućuje klasifikaciju, organizaciju, povezivanje i svaki drugi oblik uređivanja sadržaja. Iako se pojam može koristiti za manualne procese upravljanja sadržajem, danas se u prvom redu primjenjuje za različita programska rješenja koja omogućuju napredno upravljanje velikim brojem informacija. CMS sustavi se koriste pri sinkronizaciji podataka iz više izvora, za izvršavanje kolaborativnih projekata, za organizaciju rada u korporacijskim okruženjima i slično. Temeljna primjena CMS-a danas je u dinamičkom kreiranju web-stranica nove generacije.

Primjena CMS sustava

U korporacijskom kontekstu, CMS sustavi mogu se koristiti za integraciju različitih podatkovnih baza kao što su podaci o zaposlenicima, kupcima, proizvodima, radnim zadacima i sl. Koristeći CMS rješenja, svima njima se može upravljati s jednog mjesta. Jednako tako, putem zajedničkog sučelja zaposlenici mogu pristupati različitim dokumentima i podacima koje mogu koristiti za različite svrhe.

Brzim razvojem i širem Interneta, web-stranice postale su najveći i najpristupačniji izvor informacija. Zbog toga se CMS sustavi danas uglavnom koriste za upravljanje informacijama na Internetu.

Osobine dobrog CMS sustava

 • web sučelje za upravljanje podacima - omogućuje upravljanje sadržajima preko Interneta s bilo kojeg mjesta
 • online uređivanje sadržaja s vjernim pregledom (WYSIWYG) - osigurava da će sadržaji nakon objave izgledati jednako kao i u sučelju za uređivanje
 • ugrađeno pretraživanje po ključnim riječima i kategorijama
 • sustav različitih prava pristupa zasnovan na ulogama - pomoću sustava uloga može se učinkovito upravljati složenim zadacima koji se odvijaju kroz više etapa, smanjujući mogućnost pogreške.
 • sustav tijeka zadataka (workflow system) i mogućnost kolaboracija - omogućuje nadgledanje izvršenja zadatka kroz različite faze. Ova mogućnost je osobito korisna velikim organizacijama i uredništvima (npr. novinar ima mogućnosti upisa teksta, ali ne i mijenjanja izgleda portala. Nakon upisa svog teksta on dolazi na redakciju lektoru te nakon odobrenja glavnog urednika na objavu).
 • upravljanje s više povezanih organizacija ili portala s jednog mjesta
 • upravljanje korisnicima
 • stalan i kontinuiran razvoj novih inačica u skladu s razvojem web-standarda
 • mnogostruka namjena - mogućnost korištenja za različite namjene, prilagođene krajnjem korisniku
 • napredne funkcije (moduli) kao što su: dodavanje web-trgovine, mogućnost upravljanja forumima i news-grupama, ugrađeni prozori za uređivanje slike i teksta
 • sigurnost
 • podrška za višejezičnost

Za izradu vaših web rješenja, HELI-ASC nudi izradu CMS sustava koristeći Joomla! besplatnu platformu (osnovu).

Joomla! je CMS sustav za upravljanje web sadržajem otvorenog koda ("open source") koji služi objavljivanju sadržaja na World Wide Webu i intranetu. Pisan je u PHPu a za spremanje podataka koristi bazu podataka MySQL. Joomla dolazi s opcijama za upravljanje tekstom i slikama, prikaz sadržaja u RSSu, PDFu i verziji za printanje, raznim modulima kao što su "posljednje novosti" i "popularni sadržaji", upravljanje banerima i anketama, tražilicom i kontakt formom. Osim navedenih opcija dostupne su tisuće specijaliziranih dodataka koji mogu Joomla! site pretvoriti npr. web dućan, multimedijalnu galeriju ili on-line zajednicu. Još jedna odlika ovog sustava je i podrška za strane jezike pa je tako moguće preuzeti hrvatski jezični paket koji će je u potpunosti prevesti na hrvatski jezik. Joomla! je izdana pod GNU GPL v2 licencom.

Članak je u potpunosti preuzet sa Wikipedije

Više u ovoj kategoriji: Web shop »

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Tko smo?

IMATE PROBLEM     –   MI NUDIMO RJEŠENJE!

HELI-ASC d.o.o. je poduzeće s višegodišnjim iskustvom, sa visokokvalitetnim i obrazovanim osobljem uz koje smo u mogućnosti, našim klijentima pružiti širok raspon usluga:

 • izrade web stranica
 • aplikacija poput web shopa
 • aplikacija za mobilne uređaje poput pametnih telefona i tableta (android, iOS)
 • usluge servisiranja informatičke opreme
 • održavanja informatičke opreme za poduzeća i obrte
 • knjigovodstvene usluge
 • inžinjering
 • consulting


Sve usluge mogu se prilagoditi Vašim osobnim željama i potrebama.

HELI-ASC d.o.o.

Rukavac 171b
51211 Matulji
Tel./fax. ++385 51 272031
OIB: 00911032777
IBAN: HR8424020061100373306

Preuzimanje piis2000 paketa

Uvod

Klikom na tipku „Preuzmi“ na dnu ove stranice, preuzeti ćete kompletan piis2000 paket sa svim pripadajućim programima. Nakon instalacije, program će tražiti od vas da se registrirate. Ukoliko preuzimate program samo radi probe, nije potrebno unositi registracijske podatke, već samo kliknite na tipku „Nastavak“. U evaluacijskom (probnom) periodu će raditi svi programi potpuno funkcionalno, ali samo 30-tak dana, nakon čega je potrebno kupiti i registrirati programe ili ih obrisati sa računala.

Windows 7 i novije

Korisnici novijih Windows operativnih sustava (7,8,2008,2011 i dr.), prije preuzimanja i instalacije piis2000 paketa moraju isključiti „Kontrolu korisničkih računa“ (UAC) na način da kliknete mišem na kuglu u donjem lijevom kutu ekrana te u rubriku „Traži programe i datoteke“ upišete riječ „uac“. Na vrhu će vam se pojaviti stavka „Promjena kontrole korisničih računa“. Kliknite na nju, povucite skalu na samo dno, kliknite na Ok i restartajte računalo.

uac1 uac2

Prijava u programe

Nakon instalacije, svi programi piis2000 paketa imaju jednu bazu podataka (kasa) i jednog korisnika (Administrator). Korisnik Administrator pri prvom pokretanju bilo kojih od programa, nema lozinku.

 

heliasc.com koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se